Sedum-dak

Sedumdak

Een sedumdak is een dak dat bedekt is met een laag beplanting wat voornamelijk bestaat uit sedum. Sedum is een vetplantje wat uit veel verschillende soorten bestaat met ieder zijn bloeikleur. Naast dat een sedumdak mooi is om naar te kijken kent  het nog vele andere voordelen. Zo zorgt een sedumdak voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit. Hier een aantal op een rij:

Een sedumdak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten.

De planten van een sedumdak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO² om in zuurstof. Met een sedumdak draagt u bij aan luchtzuivering.

Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing.

Een sedumdak verlaagt de temperatuur op het dak. Dankzij dit koelere dak is het rendement van zonnepanelen groter en verlaagt u uw energiekosten.

Een sedumdak werkt als een geluidsbarrière. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw huis als daarbuiten.

Een sedumdak biedt bescherming tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen en verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van uw dak tot wel 60 jaar of langer. U heeft de investering in uw sedumdak terugverdiend binnen 8 tot 21 jaar.

De vetplanten, kruiden, grassen of waardplanten die in een sedumdak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten.

Neem contact met me op om de mogelijkheden voor uw dakkapel, uitbouw of schuurdak te bespreken.